Dvojni prebeg, ki se je vrnil v Severno Korejo, se je v Južni Koreji ‘finančno mučil’ Severna Koreja

Severnokorejski prebeg, ki se je konec tedna pogumno vrnil v domovino, naj bi si od prihoda pred dobrim letom dni prizadeval zgraditi novo življenje v Južni Koreji.

Moški, katerega ime ni bilo objavljeno, je prečkal težko oboroženo demilitarizirano območje [DMZ] ki je v soboto delil sever in jug od konca korejske vojne od 1950 do 1953.

Poročila pravijo, da je bil prebeg, ki je star 30 let, povabljen na nevarno pot nazaj čez mejo, potem ko se je težko preživljal na jugu.

Njegova odločitev, da se vrne v Severno Korejo, je sprožila vprašanja o tem, kako se begunci obravnavajo na jugu, kjer se mnogi soočajo z diskriminacijo pri zaposlovanju, izobraževanju in stanovanju.

Sever ni javno komentiral moškega – enega od približno 30 dvojnih prebežnikov, ki so se v zadnjem desetletju vrnili v domovino z juga -, vendar je potrdil, da je prejel sporočila južnokorejske vojske o svojem pobegu, poroča Yonhap.

Južnokorejski vojaški uradnik je potrdil, da je imel moški, ki je delal kot čistilec, finančne težave. “Rekel bi, da je bil uvrščen v nižji razred, komaj služi za preživetje,” je dejal uradnik.

Uradniki so povedali, da nimajo razloga, da bi verjeli, da je moški vohunil za Sever, in začeli preiskavo o tem, kako mu je uspelo doseči ograjo z bodečo žico, ki se razteza vzdolž 248 km (155 milj) meje, posejane s kopenskimi minami, in vojaki, ki so patruljirali dan in noč, kljub temu nekaj ur prej so ga ujele nadzorne kamere.

Po begu iz Severne Koreje novembra 2020 se je moški identificiral kot nekdanji telovadec in preiskovalcem povedal, da je lezl čez ograjo z bodečo žico, da bi dosegel jug, je v izjavi zapisalo obrambno ministrstvo.

Uradnik na ministrstvu za združitev Južne Koreje, ki je odgovorno za čezmejna vprašanja, je dejal, da je moški prejel podporo pri preselitvi od vlade za svojo osebno varnost, nastanitev, zdravljenje in zaposlitev, odkar je prispel na jug prek istega vzhodnega dela DMZ.

Videli so ga, kako je vrgel svoje stvari dan preden je pobegnil na jug, je dejal Yonhap.

“Tisto jutro je odnesel žimnico in posteljnino na smetišče in bilo je čudno, ker so bili vsi preveč novi,” je za Yonhap povedal sosed. “Razmišljal sem, da bi ga prosil, naj nam ga da, a na koncu nisem, saj se nikoli nisva poslovila.”

Več kot 33.000 Severnih Korejcev je pobegnilo na jug od poznih devetdesetih let – velika večina po Kitajski in jugovzhodni Aziji -, da bi se izognili političnemu preganjanju, pomanjkanju hrane in revščini.

Medtem ko nekateri, kot so poslanci v državnem zboru Ji Seong-ho, postajajo zelo uspešni na premožnem, demokratičnem jugu, se mnogi drugi trudijo najti dobro plačano službo.

Približno 56 % prebežnikov je po podatkih ministrstva za združitev kategoriziranih kot nizki dohodki, skoraj 25 % pa jih je v najnižjem razredu – zaradi česar so upravičeni do osnovnih življenjskih subvencij – kar je šestkrat več kot splošno število prebivalcev.

V raziskavi, ki sta jo prejšnji mesec objavila severnokorejska baza podatkov o človekovih pravicah in NK Social Research v Seulu, je približno 18 % od 407 anketiranih beguncev izjavilo, da so se pripravljeni vrniti na sever, večina pa je navedla nostalgijo po državi.

“Obstaja zapleten sklop dejavnikov, vključno s hrepenenjem po družinah, ki so zapuščene na severu, ter čustvenimi in ekonomskimi stiskami, ki nastanejo med selitvijo,” je dejal uradnik ministrstva za združitev. “Vlada si še naprej prizadeva za izboljšanje naših podpornih programov, da bi jim pomagala, da se bolje premaknejo na jug.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *