Hrana po knjigi: čas je za oceno življenjskega sloga Življenjski slogi

Hrana po knjigi: čas je za oceno življenjskega sloga  Življenjski slogi

Novo leto nam daje priložnosti, da razmislimo o svojih ciljih in prinesemo spremembe, osebno ali znotraj naše družine in skupnosti. Vemo, da mnogi od nas vodijo nezdrav življenjski slog, ki lahko povzroči prezgodnje staranje in splošne zdravstvene težave. Včasih so okoliščine izven našega nadzora. Za preživljanje se moramo potruditi in vložiti 12 do 16 ur delovnika. Nezdrava hrana je bolj dostopna za jemanje in opuščanje resnično hranljive hrane. Sladkor nas na tej točki tolaži, vendar je lahko na dolgi rok morilec. Vse to v kombinaciji z visoko stopnjo stresa je škodljivo.

Nekatere stvari pa so pod našim nadzorom, kot je povedal Dan Buettner v svojem delu z National Geographic o modrih conah, krajih na svetu, kjer je dolgoživost najvišja. Njegova zadnja knjiga ta mesec, The Blue Zone Challenge (National Geographic, 2021), je štiritedenski načrt, ki vključuje devet praks, ki jih je obširno preučeval in vodijo do daljšega, bolj zdravega življenja, ki je tudi srečnejše.

Medtem ko ima prehrana pomembno vlogo pri našem zdravju, je Buettner ugotovil tudi, da socialni dejavniki prispevajo k našemu dobremu počutju. Raziskane modre cone so bile najdene na Sardiniji, v Grčiji, na Japonskem, v Kostariki in celo pri nas v ZDA v Loma Lindi v Kaliforniji. Na teh območjih so ljudje ne le jedli več rastlinske prehrane, ukvarjali so se tudi z vrtnarstvom, imeli smisel v življenju, pripadali nekakšni skupnosti, ki temelji na veri, in na prvo mesto postavljali svoje družine.

Preoblikovanje načina prehranjevanja je prav tako nedvomno velik del prakse Power Nine. Eden od dejavnikov, ki jih je odkril, je bil, da je večina stoletnikov sledila pravilu 80 odstotkov, in sicer jesti, dokler niste siti le 80 odstotkov. Zabeleženo je tudi to, čemur danes rečemo občasno postenje ali neuživanje ničesar po zadnjem obroku dneva, zaužijenem zgodaj zvečer. Buettner je tudi ugotovil, da je mediteranska prehrana najučinkovitejša za daljše življenje.

To pravzaprav ni dieta, ampak priložnost, da ocenimo svoj način življenja. Ni nujno, da je težko, le poskušati moramo premagati slabe navade, s katerimi so bili mnogi od nas vzgojeni, ki izhajajo iz diete preživetja, preprečevanja stradanja, telesnega in čustvenega. Buettner nam je dal več virov na dosegu roke, tako v tisku kot na spletu. Oglejte si nešteto receptov, ki so na voljo na njegovi spletni strani ali v nedavni kuharski knjigi “The Blue Zones Kitchen” (National Geographic, 2019). Spodaj je dober način, da ostanke fižola namažete z božično šunko ali postanete veganski brezmesni.

Juha iz belega fižola

1 žlica olivnega olja

1 manjši česen, rumena ali sladka čebula, narezana na kocke

4 stroki česna, sesekljani

2 srednja korenja, olupljena in narezana na kocke

2 stebli zelene, narezane na kocke

1 čajna žlička morske soli

1/4 čajne žličke črnega popra

1 čajna žlička posušenega timijana

2 srednja krompirja, narezana na 1/2 palčne kose

2 (15-oz.) pločevinke velikega severnega fižola, odcejene in oprane, ali 3 skodelice ostankov domačega fižola

Približno 3 skodelice vode, da pokrijete sestavine, po potrebi dodajte več

2-3 skodelice drobno sesekljanega ohrovta ali špinače

1 navadna pločevinka kokosovega mleka po okusu

1-2 žlici limoninega soka, po želji

V velikem loncu ali nizozemski pečici segrejte olje na srednje nizkem ognju. Dodamo čebulo in pražimo do prosojne, približno 2 minuti. Dodamo česen, korenček, zeleno, sol in poper ter kuhamo, dokler se ne zmehča in zadiši, občasno mešamo – približno 4-5 minut. Dodajte timijan in mešajte eno minuto. Nato dodamo krompir, fižol in vodo ter zavremo. Zmanjšajte ogenj na nizko, pokrijte in dušite 20 minut oziroma dokler se krompir na vilicah ne zmehča in dokler se okusi ne pomešajo. Če ga uporabljate, vmešajte ohrovt, nato pokrijte in dušite še 5 minut. Na koncu počasi dodajte kokosovo mleko po okusu in segrevajte še 2 minuti. Okusite in prilagodite okusu. Po želji pokapajte z limoninim sokom. Krompir in ohrovt lahko tudi skuhate, da skrajšate čas kuhanja. Po meri iz https://minimalistbaker.com/1-pot-vegan-white-bean-soup.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *