Irish Heart Foundation kritizira pomanjkanje omejitev nezdrave hrane v zakonu o spletni varnosti

Irish Heart Foundation kritizira pomanjkanje omejitev nezdrave hrane v zakonu o spletni varnosti

Nedavno objavljen Zakon o internetni varnosti in uredba o medijih je bil kritiziran, ker ne ščiti zdravja otrok z izpuščanjem izrecnih omejitev trženja nezdrave hrane.

Irish Heart Foundation pravi, da danes objavljen zakon ne more omejiti digitalnega trženja nezdrave hrane otrokom, kar študije kažejo, da spodbuja krizo debelosti.

»Oddelek za turizem, kulturo, umetnost, šport in medije se ni zavedal ključne vloge, ki jo ima trženje nezdrave hrane pri slabšenju zdravja otrok,« je dejala Kathryn Reilly, vodja politike pri dobrodelni organizaciji.

“Strategije digitalnega trženja, ki se uporabljajo za promocijo nezdrave hrane, so vse bolj integrirane, impresivne in prilagojene.”

V začetku novembra je dobrodelna organizacija pozdravila priporočilo Skupnega odbora za turizem, kulturo, umetnost, šport in medije, da prepove spletno oglaševanje otrokom, vključno z alkoholom, visoko vsebnostjo maščob/soli/sladkorja in igrami na srečo.

“Študije so pokazale, da spletno trženje nezdrave hrane za otroke spodbuja krizo debelosti in obžalovanja vredno je, da ministrstvo ni posvetilo ustrezne pozornosti dokazom o javnem zdravju ali priporočilom skupnega odbora Oireachtas z izrecnim sklicevanjem na prepoved teh praks,” je dejala Reilly. je rekel.

»TD in senatorji iz vseh strank so večkrat izrazili zaskrbljenost zaradi naraščajočih stopenj prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih.

»Z zakonom OSMR je imel Oireachtas enkrat na desetletje priložnost zaščititi zdravje otrok in biti del zagona po vsej Evropi v boju proti trženju otrok.

»Doslej so bili interesi prehrambene in oglaševalske industrije na Irskem postavljeni nad zdravje otrok, in ker ministrstvo ni vključilo izrecne prepovedi spletnega trženja nezdrave hrane, se bo to nadaljevalo.

»Prepoved oglasov nezdrave hrane v predlogu zakona bi bila potresen premik, da bi javno zdravje postavilo nad zasebno korist.

»Niti razdelki o kodeksih medijskih storitev niti o spletnih varnostnih kodeksih ne omenjajo izrecno prepovedi oglaševanja nezdrave hrane otrokom. Del 5, razdelek 9, ugotavlja, da bodo medijski kodeksi zagotovili, da komercialno komuniciranje „varuje interese otrok s posebnim poudarkom na splošnem javnem zdravstvenem interesu otrok“.

V 44. členu 11. dela zakona je navedeno, da bodo internetne varnostne kode zagotovile, da bo komercialno komuniciranje na njihovih storitvah „primerno za zaščito interesov uporabnikov njihovih storitev in zlasti interesov otrok“, vendar te določbe ne gredo daleč dovolj, da odraža priporočilo odbora Oireachtas.

»Samo to ne bo dovolj in otroci morajo biti izrecno zaščiteni pred temi oblikami oglaševanja in morajo biti navedeni v predlogu zakona.

“V zadnjih treh letih sta bili dve poročili Oireachtas, ki pozivata k ureditvi tega področja in obstaja jasna zahteva javnosti, da se to oglaševanje in trženje ustavi – zakonodajalci morajo zdaj zagotoviti, da bo to priporočilo vključeno v osnutek, ko napreduje skozi Oireachtas. to leto.

“Pozivali bomo k spremembam na tem področju in upamo, da jih bodo podprli člani odbora, ki so dali priporočilo, pa tudi širše Oireachtas.”

V svoji predstavitvi odboru junija lani je gospa Reilly opozorila, da bo 85.000 otrok po vsem otoku prezgodaj umrlo zaradi otroške debelosti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *