Južna Koreja prečka oboroženo mejo v redkem pobegu na sever

Južna Koreja prečka oboroženo mejo v redkem pobegu na sever

Južnokorejska vojska je v nedeljo sporočila, da je južnokorejska vojska prestopila močno utrjeno mejo v redkem prebegu v Severno Korejo.

Združeni načelnik štaba (JCS) je dejal, da je izvedel iskalno akcijo, potem ko je osebo odkril v soboto okoli 5.50 zjutraj na vzhodni strani demilitariziranega območja (DMZ), ki ločuje obe Koreji.

“Potrdili smo, da je oseba okoli 7.10 prestopila mejo vojaške razmejitvene črte in pobegnila proti severu,” so sporočili iz JCS.

JCS je dejal, da ne more potrditi, ali je oseba živa, vendar je poslal obvestilo na sever prek vojaške telefonske linije, v katerem išče zaščito.

Prehod meje, ki je v Južni Koreji nezakonit, je prišel po tem, ko je Severna Koreja uvedla ostre ukrepe proti koronavirusu od zaprtja meja v začetku leta 2020, čeprav ni potrdila nobenih okužb.

Preberite tudi – Novoletna zaobljuba Kim Džong Una: Več hrane za Severno Korejo

Javno in politično razburjenje je prišlo po tem, ko so severnokorejske enote septembra 2020 ubile južnokorejskega ribiškega uradnika, ki je izginil na morju, za kar je Pjongjang krivil protivirusna pravila in se opravičil.

Dva meseca prej je severnokorejski voditelj Kim Jong-un razglasil izredne razmere in zaprl obmejno mesto, potem ko je severnokorejski prebeg, za katerega je dejal, da ima simptome Covid-19, nezakonito prestopil mejo severno z juga.

Dolgotrajna blokada Severne Koreje in omejitve gibanja med provincami so prav tako potisnile število severnokorejskih prebežnikov, ki so prispeli na jug, na zgodovinsko nizko raven.

Čezmejni odnosi so se poslabšali, potem ko so pogovori o denuklearizaciji med Pjongjangom in Washingtonom zastali po neuspešnem vrhu leta 2019.

Južna Koreja in sile ZN pod vodstvom ZDA so tehnično še vedno v vojni s Severno Korejo od korejske vojne 1950-1953. končalo s premirjem, ne s mirovnim sporazumom.

Oglejte si najnovejše DH videoposnetke tukaj:

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *