Kaj gledamo: francosko predsedovanje EU, načrti Kim Jong Una za leto 2022, novi župan New Yorka, odstop sudanskega premierja

Kaj gledamo: francosko predsedovanje EU, načrti Kim Jong Una za leto 2022, novi župan New Yorka, odstop sudanskega premierja

Joe Biden: Predsednik Zvezde

Biden je na predsedniških volitvah leta 2020 dobil več kot 81 milijonov glasov, kar je največ od vseh predsedniških kandidatov v zgodovini ZDA. Ali bi bilo dovolj, da bi njegovo predsedstvo po trditvah njegovega predhodnika o volilnih nedoslednostih dalo vtis legitimnosti?

Odgovor je postal nujno jasen 6. januarja 2021, ko so uporniki, ki so podprli Trumpa, vdrli v ameriški Kapitol, kar je povzročilo uničenje in več smrtnih žrtev, ki bodo za vedno podrli rekord ameriške demokracije.

Ne sumijo le izgredniki. Nova anketa, objavljena v torek, je pokazala, da 71 odstotkov republikancev – ena tretjina naroda – pravi, da še vedno ne verjamejo, da je bila Bidenova zmaga legitimna.

Politična polarizacija se je v letu 2021 še poglobila. Cepljenje proti COVID-u – ali ne – je postalo politična izjava. Približno 60 odstotkov necepljenih se identificira kot republikanci, v primerjavi s samo 17 odstotki demokratov. Ta pojav se kaže tudi v skrajno različnih percepcijah o stanju okrevanja gospodarstva, ki ostajajo razdeljene po strankarski liniji.

Ker Trump ohranja svoj okus v GOP, se mnogi republikanski politiki zavedajo, da je zvestoba nekdanjemu predsedniku edini način za zagotovitev njihovega nadaljnjega političnega preživetja (samo vprašajte kongresnico Liz Cheney, ki je bila odstavljena po shodu proti nekdanjemu predsedniku, da bi spodbudila Kapitol vstajo).

Evropa brez Merklove

Angela Merkel je bila v zadnjih 15 letih pomembna osebnost Evrope, ki je vodila EU skozi vrsto izzivov, vključno s krizo državnega dolga v evrskem območju leta 2009 in ogromnim begunskim valom leta 2015, ki je pripeljal do populističnega vala po večjem delu celine.

Zdaj, ko val Omicron preplavlja Evropo, izzivi, s katerimi se Unija sooča, naraščajo. Ali bo obljubljena gospodarska razbremenitev, ki jo je delno omogočilo vodstvo Merklove, ob nadaljevanju izolacije v prihodnjih letih učinkovito porazdeljena? Kdo bo upravljal odnose EU z neliberalnimi vladami na Madžarskem in Poljskem, katerih financiranje za COVID je odvisno od reform pravne države?

Res je, Francoz Emmanuel Macron se je skušal postaviti kot pravni naslednik Merklove, a ker se Macron osredotoča na lastne lažne možnosti za vnovično izvolitev aprila, se zdi, da še nihče ni prepričan – zagotovo ne zunanji agitatorji, kot je ruski Vladimir Putin, katerega agresivna vojska je na poti proti ukrajinskim mejam so v zadnjem času postali veliko bolj drzni. Putin je Merklovo videl kot silo, s katero je treba računati. Težava za Evropo je, da noben drug voditelj ne vzbuja takšnega spoštovanja s strani Kremlja.

Odnosi med ZDA in Kitajsko: napeti, a bi lahko bili še slabši

“Po Trumpovem izstopu odnosi med ZDA in Kitajsko ne bodo tako odkrito konfrontirani,” so v začetku tega leta zapisali analitiki skupine Eurasia Group. To ni bilo v celoti dokazano. Predsednik Biden je nasprotovanje Kitajski postavil za svojo glavno zunanjepolitično prednostno nalogo, medtem ko nedavni vrh med Xi Jinpingom in Joejem Bidenom ni prinesel napredka.

Obe strani ostajata v sporu glede trgovine, tehnologije, Tajvana, Južnokitajskega morja in Xinjianga. Poleg tega je Biden pred kratkim organiziral svetovni demokratični vrh, da bi osamil ne samo Kitajsko, ampak tudi tiste, ki so naklonjeni rastočemu gospodarskemu velikanu. Washington tudi veliko vlaga v indo-pacifiška partnerstva, da bi zgradil zaščito pred nadaljnjim širjenjem vpliva Pekinga.

Vendar pa sta oba voditelja v zadnjih 12 mesecih močno prizadela domače krize (za Kitajsko je bil COVID in nepremičninski sektor v prostem padu; za Bidena je bil COVID in no, skoraj propad velikega dela njegovega domača agenda), ki kaže, da so se tisti, ki so napovedovali konflikt tipa hladne vojne leta 2021, motili.

Latinska Amerika: reakcija na volilno skrinjico

Pandemija je poglobila številne družbene, gospodarske in politične težave, ki že desetletja pestijo regijo. Slabo upravljanje, slaba infrastruktura in gospodarska nestabilnost so privedli do tega, da se je do sredine leta 2021 v Latinski Ameriki zgodila ena tretjina vseh smrti zaradi covida, čeprav predstavljajo le 8 odstotkov svetovnega prebivalstva. To se je v zadnjih mesecih spremenilo, ko so se kampanje cepljenja razširile.

V regionalnem smislu sta se revščina in neenakost poslabšali – stopnja zaposlenosti je zdaj za 11 odstotnih točk nižja kot pred pandemijo.

To nenehno slabšanje gospodarstva je odprlo vrata političnim zunanjim akterjem, ki so izkoristili razočaranje nad vladavino. V Argentini je vladajoča koalicija, ki jo vodi peronistična stranka, prvič po ponovni vzpostavitvi demokracije pred skoraj 40 leti izgubila nadzor nad obema domovoma parlamenta. V podobnem znaku frustracije je majhna srednjeameriška država Honduras pred kratkim odstavila predsednika Juana Orlanda Hernandeza – ki državi vlada že skoraj desetletje – v korist levičarja, ki še nikoli ni opravljal izvoljenih funkcij. Medtem so Čilenci, prav tako razočarani nad neenakostjo, ki jo je poslabšala pandemija, pred kratkim glasovali za 35-letnega nekdanjega študentskega aktivista.

Vdih… Leto 2021 naj bi bilo leto vročega vaxx poletja, počitnic brez mask in navihanih pisarniških božičnih zabav. Ne bi smelo biti. Upamo, da bo v letu 2022 prijaznejša do vseh nas.

Opazujte: 3. januar 2022 Skupina Eurasia umakne svoje poročilo o največjih tveganjih za leto 2022.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *