Kim Džong Un obljublja okrepitev severnokorejske vojske

Kim Džong Un obljublja okrepitev severnokorejske vojske

Severnokorejski diktator Kim Jong Un je v sobotnem govoru vladajoči stranki svoje države obljubil, da bo okrepil svojo vojsko prihodnje leto – in ni omenil nadaljevanja zastalih pogovorov o denuklearizaciji z ZDA in Južno Korejo.

“Vse bolj nestabilno vojaško okolje na Korejskem polotoku in mednarodna politika sta spodbudila pozive, naj brez odlašanja odločno napredujemo z našimi načrti za izgradnjo nacionalne obrambe,” je po poročanju korejske državne centralne tiskovne agencije dejal Kim.

Toda govor, ki je bil izrečen ob koncu petdnevnega plenarnega zasedanja vladajoče Laburistične stranke, je bil lahek v podrobnostih obljubljene krepitve vojske.

Namesto tega je bil Kimov nagovor večinoma usmerjen vase, z močnim poudarkom na domačih vprašanjih, kot so razvoj podeželja in šolske uniforme, saj je puščavsko kraljestvo med svetovno pandemijo koronavirusa še vedno tesno zaprto.

Diktator v svojem govoru ni omenil nadaljevanja začasno ustavljenih pogovorov o denuklearizaciji z ZDA in Južno Korejo.
KCNA PREK KNS / AFP prek Getty Image

“Glavna naloga pred našo stranko in ljudstvom je naslednje leto … doseči bistvene spremembe v razvoju države in življenjskem standardu ljudi,” je obljubil Kim.

Režim je zavrnil sprejemanje mednarodnih ponudb cepiv proti COVID-19 in je močno omejil trgovino s Kitajsko, da bi se zaščitil pred virusom.

Nacionalni izolacijski program bo ostal severnokorejski “št. 1 prednostna naloga, “je Kim povedal vodjem strank, ko je omenil pomen njenega” dela za preprečevanje izrednih epidemij”. Vlada v svojih mejah ni prepoznala niti enega primera COVID-19.

Vendar je bilo drago, pravijo mednarodni opazovalci.

Po oceni, ki jo je prejšnji teden objavila južnokorejska vlada, je pandemija prispevala k 4,5-odstotnemu gospodarskemu upadu Severne Koreje v letu 2020. Proizvodnja žit se je tisto leto zmanjšala za 5,2 odstotka glede na leto 2019, deloma zaradi močnih poplav v večjih regijah, kjer pridelujejo riž.

Zaradi tega je Svetovna organizacija za hrano opozorila, da milijonom Severnih Korejcev grozi podhranjenost ali celo stradanje, saj se Kimov režim spopada z velikim pomanjkanjem osnovnih žit v državi.

V svojem govoru je diktator obljubil, da bo “pospešil kmetijsko proizvodnjo, da bi v celoti rešil težave s hrano v državi” – eno od več referenc, ki jih je navedel na “hude težave” v severnokorejskem gospodarstvu.

Strankarska konferenca se je začela ob koncu 11-dnevne obletnice žalovanja zaradi smrti očeta Kim Džong Ila leta 2011, med katero je bil smeh prepovedan.

V začetku tega tedna je uradni predstavnik stranke, časopis Rodong Sinmun, pozval nacionalne vojake, naj postanejo “nepremagljiva trdnjava in neprebojni zidovi v predani obrambi”. [Kim] njihova življenja. “

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *