Koreja bo do tega meseca odobrila cepivo Novavax proti COVID-19

This file photo taken on Nov. 17, 2020, shows vials with COVID-19 Vaccine labels attached and syringes, with the logo of U.S. biotech company Novavax. AFP-YonhapThe Korea Times


Nastavitve


Koreja bo do tega meseca odobrila cepivo Novavax proti COVID-19

Ta fotografija, posneta 17. novembra 2020, prikazuje steklenice z nalepkami cepiva proti COVID-19 in brizgo z logotipom ameriškega biotehnološkega podjetja Novavax.  AFP-Yonhap
Ta fotografija, posneta 17. novembra 2020, prikazuje steklenice z nalepkami cepiva proti COVID-19 in brizgo z logotipom ameriškega biotehnološkega podjetja Novavax. AFP-Yonhap


Avtor: Lee Hyo-jin

Pričakuje se, da bo korejski regulator za zdravila ta mesec odobril uporabo cepiva proti COVID-19, ki ga je razvil ameriški proizvajalec zdravil Novavax, s čimer bo to peto cepivo, ki se uporablja v državi.

Korejska agencija za nadzor in preprečevanje bolezni (KDCA) je v petek sporočila, da naj bi ministrstvo za varnost hrane in zdravil, ki trenutno pregleduje Novavaxov Nuvaxovid, zeleno luč dalo do konca januarja.

“Ministrstvo za droge je blizu odobritve cepiva. Ko bo cepivo odobreno, bodo prednostni prejemniki cepiva tisti, ki še niso cepljeni,” je med novinarsko konferenco povedal Hong Jeong-ik, visoki uradnik KDCA.

Lokalni proizvajalec zdravil SK Bioscience, s katerim ima Novavax sklenjeno proizvodno pogodbo, je 15. novembra oddal vlogo za odobritev izdelka.

Cepivo Novavax bo peto cepivo proti COVID-19, ki so ga odobrile korejske oblasti, za AstraZeneca, Pfizer, Moderna in Johnson & Johnson. Vlada je doslej zagotovila 40 milijonov odmerkov Novavaxa, kar je dovolj za cepljenje 20 milijonov ljudi.

Za razliko od cepiv mRNA, kot sta Pfizer in Moderna, ki vsebujeta genetsko kodo, na katero telo proizvede imunski odziv, Nuvaxovid uporablja bolj tradicionalen pristop k cepivu, ki vsebuje prečiščene dele ciljnega virusa.

Cepivo stimulira imunski odziv pri prejemniku z injiciranjem spike proteinov iz koronavirusa. Prečiščeni proteinski antigeni v cepivu se ne morejo razmnoževati ali povzročiti okužbe s COVID-19. Cepivo z dvema odmerkoma je treba dati v razmiku treh tednov.

Če bo odobreno, namerava KDCA uporabiti začetne serije Novavaxa pri ljudeh, starejših od 18 let, ki še niso prejeli cepiva, namesto da bi jih uporabljal kot dopolnilne injekcije.

Glede tega, ali to pomeni, da necepljenim skupinam omogočimo izbiro med cepivom mRNA in cepivom Novavax, je Hong dejal: “Morda se zdi, da jim je dana izbira.”

Odkar se je tu februarja 2021 začel program cepljenja proti COVID-19, vlada vztraja pri stališču, da posamezniki ne bodo mogli izbrati vrste cepiva, ki ga bodo prejeli.

Hong je dodal: “Toda trenutna situacija je drugačna od začetnih faz programa cepiva. Takrat se je morala vlada odločiti, katero cepivo bo posameznik prejel glede na stanje oskrbe.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *