Montana se pripravlja na olajšanje birokracije leta 2022. | Kolumnisti

Montana se pripravlja na olajšanje birokracije leta 2022. |  Kolumnisti

bombaž


Medtem ko prebivalci Montane sprejemajo novoletne zaobljube o zmanjšanju nezdrave hrane in obisku telovadnice leta 2022, so državne vladne agencije zaposlene z lastno odločitvijo: odpraviti pretirano in nepotrebno birokracijo.

Zahvaljujoč pobudi guvernerja Grega Gianforteja za zmanjšanje birokracije, ki je bila sprožena januarja 2021, so se državne agencije Montane lani osredotočile na pregled regulative od zgoraj navzdol, da bi ugotovili “pretmerne, zastarele in nepotrebne predpise”, ki jih je treba razveljaviti. Prebivalci Montane lahko pričakujejo, da se bo ta pobuda izplačala leta 2022, saj bodo novi podatki verjetno začeli kazati znatno zmanjšanje regulativnega bremena za naše gospodarstvo.

Čeprav je regulacija v nekaterih primerih potrebna za varovanje zdravja, varnosti in okolja, se je izkazalo, da kopičenje na tisoče predpisov zavira gospodarsko rast in znatno poveča stroške poslovanja.

Ljudje berejo tudi …

Do leta 2020 je regulativni kodeks Montane narasel na več kot 4,7 milijona besed in skoraj 60.000 regulativnih omejitev, merjenih z besedami, kot so “mora”, “mora” in “obvezno” v državni politiki. Tipična oseba bi potrebovala skoraj sedem tednov, da bi prebrala vsako pravilo upravne zakonodaje Montane iz leta 2020, ob predpostavki 40 ur na teden z običajnim tempom branja.

Najnovejša birokracija Inštituta Frontier, ki pokriva obdobje od maja 2020 do maja 2021, kaže majhne spremembe v statusu regulativnega bremena Montane. Od maja 2021 so pravila Montane vsebovala 59.882 omejitev v primerjavi z 59.788 maja 2020, kar je 0,16 %.

Ti tisoči omejitev in birokracije povzročajo resnične stroške regionalni gospodarski konkurenčnosti Montane. Z 72.345 omejitvami knjig je bil Wyoming edina sosednja država z več regulativnimi omejitvami kot Montana. Severna Dakota je imela na drugi strani 54.367 omejitev, Južna Dakota 46.561 in Idaho 39.077.

Vendar so pogoji pripravljeni, da bo Montana začela obračati ta trend leta 2022. Obvestila o pravilih kažejo, da je pobuda za zmanjšanje birokracije že spodbudila velike reze državnega regulativnega bremena.

Na primer, obvestilo 24-16-379 Ministrstva za delo in industrijo (DLI) je prejšnji mesec predlagalo spremembo šestih pravil in razveljavitev 27 pravil, s čimer bi odpravili številne regulativne omejitve, ki bi povečale “natančnost, doslednost, preprostost, boljšo organizacijo in enostavnost uporabno za stranke in osebje.” DLI je v utemeljitvi predlagane spremembe navedel skladnost z guvernerjevo pobudo za zmanjšanje birokracije in dejal, da pravila niso bila revidirana ali spremenjena že več kot desetletje.

Drugo obvestilo Ministrstva za ribe, prostoživeče živali in parke novembra je predlagalo spremembo vsaj 25 pravil in razveljavitev 17, da bi odpravili “zastarel in nepotreben jezik”. Na resorju so sporočili, da je to prvič, da je celovita revizija tega poglavja predpisov sploh končana.

Inštitut Frontier pozorno spremlja pobudo za zmanjšanje birokracije in bo zagotovil novo posodobitev, ko bodo novi podatki na voljo okoli sredine leta 2022. Če bodo voditelji Montane še naprej spoštovali svojo resolucijo o odpravi pretirane in nepotrebne birokracije, pričakujemo, da bo ta posodobitev pokazala, da so prebivalci Montane končno začela opažati znatno regulativno olajšavo.

Toda, kot vam bodo povedali strastni obiskovalci telovadnic, večina ljudi ne spoštuje novoletnih zaobljub. Na srečo so javnosti na voljo orodja, ki pomagajo pri zagotavljanju odgovornosti naših regulatorjev. Urad guvernerja je na spletni strani države objavil portal, kjer lahko vsakdo prepozna in prijavi obremenjujoče predpise, ki bi lahko vplivali na njegovo poslovanje. Predložitev priporočil bi lahko bila le iskrica, ki jo potrebujejo državni regulatorji, da se enkrat za vselej preusmerijo in zavrnejo svojo birokratsko navado leta 2022.

Kendall Cotton je predsednica in izvršna direktorica Inštituta Frontier, možganskega centra Helena, ki je namenjen rušenju vladnih ovir, da bi lahko vsi prebivalci Montane uspevali.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *