Ne jejte ničesar, česar vaša pra-pra-prababica ne bi prepoznala kot hrano

Ne jejte ničesar, česar vaša pra-pra-prababica ne bi prepoznala kot hrano

Prejšnji teden sem pisal in govoril o podatkih za dodajanje vsaj 5 obrokov sadja in zelenjave v našo dnevno prehrano, da bi podaljšali svoje zdravje in življenjsko dobo.

Zvočna različica bloga

V začetku tega leta je dr. Filippa Juul in njeni sodelavci [1] objavili članek, ki preučuje vpliv ultra-predelane hrane (UPF) na naše zdravje, ki kaže, da več UPF zaužijemo vsak dan, večja je pojavnost srčno-žilnih bolezni in s tem povezana umrljivost (slika).

Vidite razliko med obema krivuljama. Tisti na levi kaže, da ko zaužijemo več UPF (1 porcija je opredeljena kot ena skodelica žitaric, ena unča čipsa itd.), se pojavnost srčno-žilnih bolezni in smrti povečuje, medtem ko se s povečanjem porcij sadja in zelenjave, kot kaže krivulja na desni, se zmanjšata bolezen in umrljivost.

Kaj so torej UPF? UPF tvorijo skupino 4 NOVIH skupin živil, ki jih je prvi predlagal dr. Carlos Monteiro. Opredeljuje UPF kot “industrijske formulacije, proizvedene iz snovi, pridobljenih iz hrane, ali sintetizirane iz drugih organskih virov. Običajno vsebujejo malo ali nič polnovrednih živil, pripravljeni so za uživanje ali pogreti, so mastni, slani ali sladki ter brez prehranskih vlaknin, beljakovin, različnih mikrohranil in drugih bioaktivnih spojin. Primeri vključujejo: sladke, mastne ali slane pakirane prigrizke, sladoled, sladkane pijače, čokolade, sladice, pomfri, hamburgerje in hrenovke ter perutnino in ribje kepe.

UPF-ji v Indiji vključujejo skoraj vse, od piškotov do čipsa do vseh vrst prigrizkov, ki so pakirani v sijočih vrečkah in so razstavljeni pred našimi kioski paanwallah, v naših trgovinah na vogalu in supermarketih, pa tudi v wada-peacocks in podobni ulični hrani, ki se prodaja z vozičkov po pločnikih in cestah … v bistvu vsa živila, ki so sama po sebi “okusna”, vendar je nemogoče prenehati jesti, ko začnemo. Pravzaprav je bil slogan, ki se je nekoč uporabljal za oglaševanje blagovne znamke čipsa, “betcha ne more jesti samo enega”. Če ste kdaj zmedeni glede tega, ali je določena pakirana hrana UPF ali ne, si lahko ogledate world.openfoodfacts.org, ki ima že več kot 80.000 seznamov živil.

Vse to ni nova spoznanja. Pred vsaj dvema desetletjema in pol, ko sem se odločila za zdravo prehrano, bi moj tiffin za popoldansko kosilo prišla od gospe Vijaye Venkat, ki je za zajtrk zagovarjala sadje, zdravo kosilo brez 5 belih strupov (sol, sladkor). ). , olje, mleko in maida oziroma »bela moka«) in večerja brez pravil, ob predpostavki, da bomo tudi med večerjo jedli zdravo. Temu sem sledil dolga leta, dokler pred nekaj leti nisem začel s časovno omejeno dieto (TRE), a o tem kdaj drugič.

Michael Moss v svoji knjigi »Sol, sladkor, maščoba« opisuje, kako je živilska industrija uporabila tri od teh 5 belih strupov, da bi ljudi »svabila«, da jedo vse več »nezdrave« hrane, kar je spodbudilo epidemijo debelosti, ne samo v ZDA. v , ampak po vsem svetu.

Če ste kdaj jedli na indijskih porokah, tudi gostinci … dodajte krepke koščke soli, sladkorja in olja, da bo vse okusno, ne glede na to, kako nezdrava je hrana. Konec koncev, če je hrana cenjena, potem se poroka šteje za dobro, kar posledično pomeni, da je par dobro blagoslovljen. Večina restavracij doda prav tako malo soli, sladkorja in olja, da postanejo njihove jedi le malo bolj okusne, česar ne bi nikoli naredili doma.

Po naključju je v začetku tega leta tudi Michael Moss izšel z novo knjigo z naslovom “Hooked”, ki gre še korak dlje in pravi, da lahko UPF povzroči odvisnost pri nekaterih ljudeh, dejstvo, ki ga mnogi v živilski industriji poznajo, vendar imajo radi tobak. industrija je to živilo v preteklosti še naprej prodajala s cigaretami. Če ste že kdaj jedli enega od teh slanih, aromatiziranih čipsov, veste, kakšen intenziven užitek dobite v trenutku, ko zaužijete en ugriz … to je »blago«, ki izkorišča podjetja, ki izdelujejo te prehrambene izdelke. Ta »hrana« ne poteši naše lakote in pomanjkanje sitosti nas sili, da jemo vse več in tako spodbujamo pridobivanje telesne teže. K škodi prispeva tudi sama ultrazdravila.

Težko je nehati posegati po UPF-jih, če so okoli nas, in nemogoče jih je nehati jesti, ko začnemo. Da bi se borili proti UPF, potrebujemo trike v našem življenju, na primer, da ne imamo UPF pri roki doma, ga ne nosimo med gledanjem televizije, ne naročamo hitre hrane v restavracijah ves čas, omejimo ulično hrano itd.

Kaj vse to pomeni zate in mene?

Prav je, da si občasno privoščite UPF. Če pa predstavljajo pomemben del vaših dnevnih prehranjevalnih navad, boste morda morali premisliti o svoji prehrani, glede na obsežne podatke, da UPF poveča pojavnost srčno-žilnih in sorodnih bolezni, vključno z nekaterimi vrstami raka, ter zmanjša naše zdravje in pričakovano življenjsko dobo ter lahko pogosto zasvoji. .
In če ste še vedno zmedeni glede tega, kaj ustvarja UPF, uporabite pravilo Michaela Pollana “Ne jejte ničesar, česar vaša pra-pra-prababica ne bi prepoznala kot hrano”.

opombe:

1. Juul F et al. Ultra predelana hrana in pojavnost srčno-žilnih bolezni v Framinghamski študiji potomcev. J Am Coll Cardiol. 30. marec 2021; 77 (12): 1520-1531
2. Monteiro CA et al. Desetletje prehrane ZN, klasifikacija živil NOVA in problem ultra-predelave. Javno zdravje Nutr. januar 2018, 21 (1): 5-17.Linkedin


Odpoved

Zgoraj izražena stališča so avtorjeva.KONEC ČLANKA.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *