Posodobitve Covida: New York poroča o 85.000 primerih, nov dnevni rekord

Posodobitve Covida: New York poroča o 85.000 primerih, nov dnevni rekord
Kredit …Gabriella N. Baez za The New York Times

Združene države so sredi naraščajočega števila primerov, ki v povprečju predstavljajo več kot 300.000 novih primerov na dan, prvič v pandemiji kot počitniška srečanja in potovanja skupaj s širjenjem zelo prenosne različice Omicron so sprožila hitenje po vsej državi.

Od 30. decembra je bilo v povprečju 378.516 pozitivnih primerov koronavirusa na dan, kar je 201 odstotkov več v zadnjih dveh tednih, navaja baza podatkov New York Timesa. Dnevno število se je v zadnjem tednu v treh zaporednih dneh povečalo za 100.000 ali več. Število hospitalizacij se je v dveh tednih povečalo za 25 odstotkov.

Ker se različica Omicron širi v skupnosti po vsej državi, bo veliko več ljudi, vključno s cepljenimi, pozitivno na koronavirus. Nekatere projekcije napovedujejo na milijone novih primerov v naslednjem tednu.

Tukaj je tisto, kar morate vedeti:

Na katere simptome Covida moram biti pozoren?

Nekatere razlike v simptomih med zdravilom Omicron in drugimi različicami so izhajale iz predhodnih podatkov, vendar strokovnjaki niso prepričani, ali so smiselne. Podatki, objavljeni iz Južne Afrike, kažejo, da imajo Južnoafričani, ki jemljejo Omicron, pogosto praskanje ali vneto grlo, skupaj z zamašenim nosom, suhim kašljem in bolečinami v mišicah, zlasti bolečine v križu.

Medtem se širi tudi različica Delta. Po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje bolezni so najpogostejši simptomi Covida zvišana telesna temperatura, suh kašelj, utrujenost, mrzlica, bolečine v mišicah, vneto grlo, glavobol, izguba okusa ali vonja ter težko dihanje ali zasoplost. .

Če se počutite slabo, se takoj testirajte.

ne počutim se slabo. Ali moram še na test?

Lahko se okužite brez simptomov in virus lahko prenesete na druge, tudi če ste bili cepljeni. Vedno se je bolje testirati na koronavirus, še posebej, da poskušamo ustaviti širjenje Omikrona. Glede na visoke stopnje razpršenosti v zadnjih tednih, če ste šli na veliko srečanje, je verjetno bolje, da se testirate.

Trenutne smernice CDC pravijo, da cepljenih ljudi ni treba v karanteni, če so imeli tesen stik z nekom, ki ima Covid, ampak jih je treba testirati pet dni pozneje. Strokovnjaki za testiranje pa pravijo, da to verjetno ni dovolj hitro za Omicron, katerega inkubacijska doba lahko traja tudi 72 ur. Strokovnjaki pravijo, da je najboljši čas za testiranje 2., 3. in 4. dan po izpostavljenosti.

Kakšne so moje možnosti testiranja?

Obstaja več možnosti testiranja. Testirate lahko doma s hitrim testom, kupljenim v lekarni, ali pa greste na PCR test v laboratorij.

Če ste bili po hitrem domačem testu pozitivni, boste morda želeli opraviti še en test doma z uporabo druge blagovne znamke ali pojdite v center za testiranje, da potrdite rezultat.

Bil sem pozitiven. Kaj naj naredim sedaj?

Če ste v javnosti ali v bližini ljudi, ko prejmete novice, si takoj nadenite masko. Nato se čim prej izolirajte, tudi če nimate simptomov.

CDC je prejšnji teden skrajšal obdobje izolacije z 10 na pet dni za cepljene, tiste brez simptomov ali tiste brez vročine, pri katerih so se drugi simptomi umirili.

Američani, ki prihajajo iz izolacije, bi morali nositi maske okoli drugih še pet dni po koncu obdobja izolacije, so sporočili uradniki.

Nekateri strokovnjaki pa so nove smernice označili za “nepremišljene” in predlagali daljšo izolacijo.

Za izračun izolacijskega okna CDC svetuje, da 1. dan upoštevate kot prvi polni dan potem ko razvijete simptome.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *