PRIPRAVLJEN, OGENJ, CILJ: Skrivnost korejskih buritojev

PRIPRAVLJEN, OGENJ, CILJ: Skrivnost korejskih buritojev

Kim Jong-un, vrhovni voditelj Severne Koreje, je bil ustrezno opozorjen.

Pravzaprav je bil opozorjen celoten narod Severne Koreje.

“Ne zavajaj se z našimi burritos”

Liga državljanov Latinske Amerike je opozorilo poslala prejšnji teden v sporočilu za javnost, v katerem se citira predsednik organizacije Domingo Garcia.

Bilo je dovolj hudo, ko so nekateri belci iz Colorada začeli Chipotle in si prisvojili tisoč let star mexicano Burrito za svojo verigo hitre prehrane, «pravi Domingo Garcia, nacionalni predsednik LULAC. »Zdaj imamo v Severni Koreji diktatorja, ki je zaslužen za izumljanje buritojev?! To so bojne besede! Kim Jong-un se hrani v zablodi, če misli, da se lahko Severna Koreja nekega jutra zbudi in si prisvoji našo latinsko kulturno identiteto. Dejstvo je, da Mehičani že sto let delajo in jedo prave buritoje …

Strinjam se, bilo je precej hudo, ko so ti belci iz Colorada lansirali zelo uspešno franšizo hitre hrane Chipotle. Toda dovoliti severnokorejskim prodajalcem hrane, da prodajajo meso, zavito v tortilje iz moke – zavito, da posnema mehiški burrito – Veliko slabše je.

Ali je nekdanji severnokorejski voditelj Kim Jong-il izumil burito leta 2011, tik preden je doživel smrtonosni srčni napad? Ali pa so to res veliki ‘jajčni zvitki’? … Zagotovo ve samo severnokorejska komunistična partija.

LULAC-ova izjava jeze je nadaljevala svojo pritožbo:

Kljub temu severnokorejski časopisi pravijo, da je bil ‘pšenični zavitek’ domišljija Kim Jong-ila, ki je vladal 26-milijonski državi med letoma 1994 in 2011. V obroku “pack-go” je videl način, da nahrani delavce, kjer so delal vsak dan. Ideja je bila tako uspešna, da so bili ta teden Burrito predstavljeni v televizijski propagandni oddaji v čast pokojnemu severnokorejskemu voditelju …

Mnogi od nas, ki živimo na ameriškem zahodu – večina jih je bila nekoč del Mehike – lahko potrdi trditev gospoda Garcie o latinsko kulturni identiteti. Osebno sem burrito začel jesti leta 1969, ko je moja družina uživala na poletnih počitnicah v južni Kaliforniji. Kolikor se spomnim, bi lahko kupili burito v Taco Bellu za manj kot dolar. Na primer, morda 25 centov?

(To je bilo, preden je bila izumljena še bolj hranljiva solata Taco Bell Taco. Ampak to je povsem druga zgodba.)

(Gospod Garcia tega ni omenil v izjavi LULAC, vendar je Taco Bell začel tudi belca. Še ena cela zgodba.)

(Ob vseh teh “drugih zgodbah” bi morda moral naš urednik to rubriko nasloviti “Prvi del”?)

Glede na sporočilo za javnost LULAC-a: »Izvor buritojev je globoko v naši zgodovini vse do danes. tamale v azteški civilizaciji. Ženske so koščke posušenega mesa dale v vlažno kroglico koruznega zdroba in jo zavile v koruzno lupino. Lovci in bojevniki plemena so ob odhodu ven pripravljali vse-v-enem kombiniran obrok v usnjenih vrečah, privezanih na pas, pogosto več dni … Sčasoma je maso iz koruzne moke nadomestila koruzna ali mokana tortilja, ki se je razvila v sodobni burrito. Lahko bi temu rekli prva hrana za s seboj v Ameriki …«

Seveda so v istem obdobju lovce in bojevnike zamenjali zaposleni v Taco Belli.

Predsednik LULAC je s tem kratkim komentarjem zaokrožil svoje strogo opozorilo severnokorejskemu diktatorju Kim Jong-unu.

Ne bodi neumen in poskusite vzeti naš burrito! pravi Garcia.

Verjamem v angleški prevod za ‘Ne bodi neumen’ to bi bilo ‘Ne bodi rit’. Pojma nimam, kako bi to prevedli v korejščino.

V Ameriki imamo resne težave. Ne samo, da belci (in druge etnične skupine) vodijo franšize s hrano, ki proizvajajo in prodajajo burrito, ampak tudi belci (in druge etnične skupine) širijo lažne novice.

Prejšnji teden je spletna stran objavila zgodbo o “severnokorejskem časopisu”, ki trdi, da je buritoje izumil prejšnji vrhovni voditelj Severne Koreje Kim Jong-il, oče Kim Jong-una. Domnevno se je ta lažna novica pojavila v severnokorejskem časopisu, Rodong Sinmun.

Toda moj iskalni arhiv teh časopisov – z uporabo različnih iskalnih izrazov, kot so “burrito” … “pšenica” … “meso” … “wrap” … in “Kim Jong-il” … ni uspel prinesti kakršno koli zgodbo, za katero je vrhovni vodja trdil, da je izumil “burritos”. V angleški različici časopisa sem uspel najti le en ustrezen časopisni članek – in sodeč po slovnici in izbiri besed, predvidevam, da gre za prevod iz korejske različice. Tukaj je celoten članek:

V strokovnem prevodu (predvidevamo, da so severnokorejski prevajalci strokovnjaki) tradicionalna mehiška beseda “burrito” ne nastopa. Namesto tega so ti preveliki jajčni zvitki označeni kot “polnjene pšenične torte” – hrana, ki je bila nekdanjemu severnokorejskemu voditelju Kim Jong-ilu očitno všeč med obiskom novozgrajene delavnice v tovarni hrane Kumsong.

Tega obiska se lahko spominjamo z globokimi čustvi. Lahko pa opazimo nenadno željo po zelo velikem zvitku jajc.

Upoštevamo tudi zadnji stavek v Rodong Sinmun Članek.

Pravzaprav je majhno stojalo za polnjene torte povezano z materinsko ljubeznijo naše zabave.

Se sprašujete, koliko materinske ljubezni občutimo, ko obiščemo Chipotle ali Taco Bell?

Mislim, kot … kdo točno, prisvojil tisoč let star mexicano burrito? In latinska kulturna identiteta …?

Seveda obstaja ena ideja, s katero se vsi strinjamo. Ne bodi neumen.

Louis Cannon

Louis Cannon

Podcenjeni pisatelj Louis Cannon je odraščal na prostranem ameriškem zahodu, čeprav bo njegova bivša žena milo rečeno zanikala, da je sploh odraščal.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *