Severna Koreja je izstrelila balistično raketo, pravi Južna Koreja

Severna Koreja je izstrelila balistično raketo, pravi Južna Koreja

SEUL – Severna Koreja je v sredo izstrelila balistično raketo ob svoji vzhodni obali, je sporočila južnokorejska vojska, nekaj dni po tem, ko je severnokorejski voditelj Kim Jong-un dejal, da bi se morala njegova država v novem letu osredotočiti na povečanje proizvodnje hrane, hkrati pa še naprej krepiti svojo vojaško moč. .

Južnokorejska vojska je sporočila, da njeni analitiki in ameriški uradniki preučujejo trajektorijo in druge podatke o letu severnokorejske rakete, da bi izvedeli več.

Ko je Severna Koreja nazadnje izvedla raketni preizkus, je 19. oktobra preizkusila novo razvito balistično raketo, izstreljeno s podmornice blizu njene vzhodne obale, v nasprotju z več resolucijami Varnostnega sveta ZN, ki državi prepovedujejo razvoj ali preizkušanje balističnih raket ali jedrskih naprav.

“Res je žalostno, da je Severna Koreja od lani večkrat izstrelila rakete,” je v sredo dejal japonski premier Fumio Kishida. “Japonska vlada bo okrepila opozarjanje in nadzor bolj kot kdaj koli prej.”

Severna Koreja od izstrelitve treh medcelinskih balističnih raket leta 2017 ni preizkusila nobene rakete dolgega dosega, ki bi lahko neposredno ogrozila celinske Združene države Amerike. Ker pa je diplomacija gospoda Kima s predsednikom Donaldom J. Trumpom leta 2019 propadla, je država nadaljevala s testiranjem večinoma kratkih -projektile dosega, vključno s tistimi, izstreljenimi z vlakov, ki izstopajo iz predora.

Ti testi so pokazali, da Sever po mnenju obrambnih analitikov razvija bolj izpopolnjene načine dostave jedrskih in drugih bojnih glav v Južno Korejo, Japonsko in ameriške baze. Nekatere rakete, ki jih je preizkušal od leta 2019, so uporabljale trdo gorivo in izvajale manevre v zraku, zaradi česar jih je bilo težje prestreči, so povedali obrambni analitiki.

Po testiranju ICBM leta 2017 je gospod Kim trdil, da je njegova država sposobna izvesti jedrski napad na celinske Združene države. Nato se je med letoma 2018 in 2019 trikrat srečal z gospodom Trumpom, da bi spodbudil Združene države, naj omilijo sankcije, uvedene z resolucijami Varnostnega sveta ZN.

Kim-Trumpova diplomacija ni uspela brez dogovora o umiku severnega programa jedrskega orožja ali odpravi mednarodnih sankcij, naloženih državi. Od takrat je Severna Koreja sporočila, da ne bo ponovno vstopila v dialog z Washingtonom, razen če ZDA spremenijo svojo “sovražno politiko”, vključno s skupnimi vojaškimi vajami z južnokorejskimi in mednarodnimi sankcijami.

Na petdnevnem srečanju Laburistične stranke, ki se je končalo 31. decembra v Pjongjangu, prestolnici Severne Koreje, je gospod Kim dejal, da bi se morala njegova država osredotočiti na lajšanje kroničnega pomanjkanja hrane v državi – težavo, ki jo je podedoval od Kim Jong-ila, njegovega očeta in predhodnika, ki je umrl pred 10 leti in ga še ni treba popraviti.

Poudaril pa je tudi, da pogoji zahtevajo, da se “brez odlašanja še naprej močno sproži krepitev obrambnih zmogljivosti države.”

Severni državni mediji v poročilih o srečanju stranke niso omenjali nobenih diplomatskih potez proti ZDA ali Južni Koreji, kar kaže na to, da se bo država še naprej držala svoje politike “samozavesti”.

Severna Koreja je med pandemijo koronavirusa še vedno izjemno previdna do kakršnega koli stika z zunanjim svetom.

Motoko Rich prispeval k poročanju iz Tokia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *