V Severni Koreji tiskani koledarji ločijo bogate od revnih – Radio Free Asia

V Severni Koreji tiskani koledarji ločijo bogate od revnih – Radio Free Asia

Inflacija v Severni Koreji je povzročila vrtoglavo povišanje cen celo vladnih koledarjev, do te mere, da so postali statusni simbol, ki ločuje bogate in revne v izolirani državi, so za RFA povedali tamkajšnji viri.

Včasih je bila navada vsak december, da je vlada vsakemu gospodinjstvu podelila uradni koledar na eni strani v spomin na gregorijan in Juche datume, slednji je dobil ime po ideologiji samozavesti nacionalnega ustanovitelja Kim Il Sunga in štetju let od njegovega rojstva aprila 1912.

Toda v zadnjih letih so morali ljudje biti samozavestni in plačati za svoje letno darilo. Na voljo je tudi več različnih vrst koledarjev.

Najdražji so dvostranski koledarji na šestih straneh z barvnimi fotografijami, namenjenimi vsaki strani, natisnjeni v glavnem mestu Pjongčangu. Vsaka pokrajina ima tudi več lokalno natisnjenih, ki so cenejši, a slabše kakovosti.

RFA je lani poročal, da so koledarji za leto 2021 prestavljeni zaradi pandemije koronavirusa. Z zaprtjem meje s Kitajsko in ustavitvijo trgovine je uvoženega papirja in črnila primanjkovalo, sredi januarja pa ljudje še niso prejeli svojih koledarjev.

V letu 2022 ostajajo enake težave kot lani. Drugo leto brez uvoza je opustošilo gospodarstvo Severne Koreje in poslabšalo pomanjkanje hrane. Koledar se je v teh pogojih kar štirikrat podražil in le tisti srečneži, ki ne skrbijo za naslednji obrok, lahko razmišljajo o tem, kateri koledar »podarila vlada« želijo kupiti.

»V novoletnem koledarju je opazna ena sprememba. Dodali so še en slogan, poleg običajnega “Naša velika tovariša, Kim Il Sung in Kim Jong Il, sta z nami za vedno”, je 27. decembra za korejsko službo RFA povedal prebivalec severovzhodnega Severnega Hamgyonga.

“V novem koledarju tudi piše: ‘Želimo dobro počutje generalnega sekretarja’,” je dejal vir in se pod njegovim uradnim naslovom skliceval na sedanjega voditelja Kim Džong Una.

V severozahodni provinci Severni Pjongjang so koledarji, natisnjeni v Pjongjangu, priljubljeni, a dragi, je isti dan za RFA povedal prebivalec Severnega Pjongjanga.

“Novoletni koledarji so objavljeni in se prodajajo na stojnicah v vsaki regiji,” je povedal vir.

“Vendar so koledarji z barvnimi fotografijami, natisnjenimi v Pjongjangu, tako dragi, da si jih navadni državljani ne morejo privoščiti,” je povedal vir iz Severnega Pjongjanga, ki je zaprosil za anonimnost, da bi lahko svobodno govoril.

Poleg koledarja v Pjongjangu imajo prebivalci severnega Pjongjanga dostop do dveh ali treh lokalno natisnjenih koledarjev.

“Nacionalni koledarji na šestih straneh so priljubljeni, ker … uporabljajo papir višje kakovosti in prikazujejo čudovite fotografije pokrajin,” je povedal vir iz Severnega Pjongjanga.

Koledar na šestih straneh v Pjongjangu je lani stal 10 juanov (1,57 dolarja), letos pa je stal od 30 do 40 juanov oziroma nekaj deset kilogramov koruze, pravi vir iz severnega Pjongjanga.

“Kdo kot superbogati bi bil pripravljen kupiti koledar za toliko?” je povedal vir iz severnega Pjongjanga.

Proizvodnja koledarja je v severovzhodni provinci North Hamgyong zamujala še bolj kot lani, je dejal prebivalec te province.

“Preprost enostranski koledar z 12 meseci, natisnjenimi na enem listu, in koledar s šeststranskimi slikami se je pojavil na trgu le pred nekaj dnevi,” je povedal vir iz North Hamgyonga.

»Uradni nacionalni koledar z ločenim mesecem na vsaki strani ima vladno ceno 3000 von (0,60 $). Obstaja omejeno število izvodov tega koledarja, ki so razdeljeni vsakemu od podjetij in enot v državni lasti. Ti koledarji se tihotapijo in trgujejo po smešno visoki ceni od 30 do 40 juanov (4,70-6,30 $), «je dejal vir iz North Hamgyonga.

Kot pravi vir iz North Hamgyonga, nekateri še vedno prejemajo koledarje kot brezplačna darila.

“Letos je bilo darilo omejeno na častne veterane, tako da večina navadnih prebivalcev preživi celo leto brez koledarja.”

Prevedla Claire Lee. V angleščini napisal Eugene Whong.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *