Vodnik za začetnike po Naengmyeonu, korejskih hladnih rezancih

Vodnik za začetnike po Naengmyeonu, korejskih hladnih rezancih
Jinju naengmyeon (The Korea Herald/Asia News Network)

SEUL – Korejski štirje letni časi se razlikujejo, kar vodi v razvoj sezonskih jedi, odvisno od tega, katere sestavine so bile v tistem času sveže in na voljo.

Naengmyeon, hladni rezanci, postreženi v juhi, običajno narejeni iz goveje juhe, je izjema. Priljubljena korejska jed s hladnimi rezanci izostri apetite ljubiteljem rezancev ne le poleti, ampak tudi v vrhuncu zimske sezone. Pravzaprav bodo nekateri ljubitelji naengmyeona prisegli, da bodo med sedenjem na toplih tleh ondole pogoltnili ledeno mrzle rezance.

Izvor naengmyeonov sega v obdobje Joseon in je dokumentiran v “Gonggukesigi”, knjigi o tradicionalnih korejskih običajih iz leta 1849. Prvi dve vrsti naengmyeonov izvirata iz severnokorejskega Pjongjanga in Hamhunga in sta kasneje po korejski vojni pristali v Južni Koreji. .

Naengmyeon je bil pogosto izpostavljen na banketih med medkorejskimi vrhovi, vključno s povabilom severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, predsednika Moon Jae-ina in prve dame Kim Jung-sook 2018 v Okryugwan, najboljšo restavracijo naengmyeon v Pjongjangu.

Dogodek je sprožil “naengmyeon norost” v Južni Koreji, saj so se ljudje zgrinjali v znana mesta za naengmyeon v Pjongčangu po vsej državi.

“Naengmyeon je hrana za goli obraz brez ličil, ne preslana ne presladka, in je najtežja med našimi (korejskimi) jedmi za pripravo,” je dejal gostinec in estradnik Paik Jong-won med kuharsko televizijsko oddajo in opozoril na kontrast med zahtevnost izdelave jedi in njegov skromen videz.

Tukaj je vodnik za začetnike, da razumejo osnovne razlike med tremi reprezentativnimi vrstami naengmyeona – Pjongjang, Hamhung in Jinju naengmyeon. – in restavracije, ki so jim posvečene.

Pjongjang naengmyeon: Eulmildae

Pyongyang Naengmyeon (The Korea Herald / Asia News Network)

Pjongjang naengmyeon v Eulmidaeju je sestavljen iz ajdovih rezancev v dongchimiju, bistre juhe iz redkvice kimči, z rezinami govejega mesa, kumare z julienneom, narezanimi vloženimi redkvicami in prepolovljenim kuhanim jajcem kot okras na vrhu. Dongchimi, ki ga prelijemo po vrhu, je esenca naengmyeone, ki določa pravi okus jedi.

Eulmildae, odprt leta 1970, se nahaja v majhni uličici v okrožju Mapo v Seulu. Med Korejci obstaja duhovit pregovor, ki pravi: “Ko si mlad, ne boš razumel, zakaj je blag okus Pjongjang naengmyeone tako poseben.” Restavracija je običajno polna obiskovalcev srednjih ali starejših let. Ko opazite mlade obiskovalce naengmyeon same na zimski dan, lahko tvegate, da domnevate, da so epikurji. V Eulmildaeju lahko gostje naročijo suyuk, kuhano govejo jed s prsmi, ki se odlično poda tudi k soji.

Restavracija naengmyeon v Pjongjangu Eulmildae (The Korea Herald / Asia News Network)

Hamhung naengmyeon: Ojangdong Hamheung Naengmyeon

Hamhung naengmyeon (The Korea Herald / Asia News Network)

Hamhung naengmyeon je narejen iz dolgih, tankih rezancev z začinjeno omako iz rdeče paprike, z okraski, podobnimi Pjongjang naengmyeonu.

Hamhung se nahaja na vzhodni obali Severne Koreje in pravijo, da je bila začinjena različica naengmyeone ustvarjena, da prenese mraz. Jed je pozneje z begunci iz Hamhunga odpotovala v Busan in postala tisto, čemur danes pravimo milmyeon.

Žvečljiva tekstura rezancev – mešanica ajde, krompirjevega škroba in sladkega krompirjevega škroba – Hamhung naengmyeon loči od ostalih. Čeprav strežniki na mizo prinašajo škarje, bi oboževalci Hamhung naengmyeona protestirali proti kakršnemu koli rezanju, da bi v celoti uživali v edinstveni teksturi.

Ojangdong Hamheung Naengmyeon je družinska restavracija v mestu Jung-gu v središču Seula, ustanovljena leta 1953. Mesto Seul je to mesto izbralo kot »prihodnjo dediščino Seula« leta 2013, od leta 2017 pa je vključeno tudi na Michelinov seznam Bib Gourmand. .

Na vrh so postavljene tanke goveje rezine, vendar druge restavracije Hamhung naengmyeon pogosto namesto mesa postrežejo rezine surovih rib kot preliv. Petdelni komplet velikih cmokov, kuhanih na pari, običajno uživamo kot prilogo.

Restavracija Hamhung Naengmyeon, Ojangdong Hamheung Naengmyeon (The Korea Herald / Asia News Network)

Jinju naengmyeon: Hayeonok

Jinju naengmyeon restavracija Hayeonok (The Korea Herald / Asia News Network)

Čeprav je Jinju naengmyeon najmanj znan od vseh treh, je njegova bogata kompleksnost okusa enaka drugim reprezentativnim jedem z rezanci v Koreji.

Jinju naengmyeon prihaja iz Jinju v provinci South Gyeongsang. Njegova edinstvena značilnost je okras – rezine yukjeona ali goveje rezine, ocvrte v ponvi, obloženi s testom. Juha Jinju naengmyeon na osnovi morskih sadežev jo prav tako loči od drugih naengmyeong.

Restavracija Hayeonok se je začela leta 1945 v Jinju in ima trenutno dve podružnici v Seulu, eno v Hongdaeju in drugo v Jamsilu. Podružnica Hongdae ima sodobno in udobno notranjost z barom za eno osebo. Na meniju je poseben meni Geookmyeon, poimenovan po Ha Geo-oku, ki je prvi odprl restavracijo. Če naročite ločeno jed yukjeon, je yukgaejang doma na voljo vroča goveja vroča juha z zelenjavo.

POVEZANA ZGODBA

Kobejevi hladni rezanci v stilu Pjongjanga uživajo v središču pozornosti

Prejemajte najnovejše novice o življenjskem slogu v vaš nabiralnik

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *