Vprašajte svoje zdravnike: hrepenenje po nezdravi hrani je povezano s hormoni različno

Vprašajte svoje zdravnike: hrepenenje po nezdravi hrani je povezano s hormoni  različno

Spoštovani zdravniki: Ali obstaja kakšen razlog, zakaj hrepenim po nezdravi hrani, ko sem res utrujen? Delam v dveh izmenah in če ne spim dovolj, si želim samo krofe in pico. Moj mož pravi, da je to zato, ker so moja najljubša hrana in je lahka, vendar je drugače. Kaj lahko naredim?

Dragi bralec: Ne predstavljate si stvari, ko se vam zdi, da privlačnost sladke in mastne hrane postane močnejša, ko ste utrujeni ali izčrpani. Raziskave so razkrile povezavo med spanjem in našim endokrinim sistemom, povezava pa se kaže predvsem pri dveh hormonih: grelinu in leptinu. Vsak od njih igra pomembno vlogo pri uravnavanju lakote.

Ghrelin, ki spodbuja apetit, se proizvaja in sprošča predvsem iz tkiv praznega želodca. Ima številne vloge, vključno z olajšanjem shranjevanja maščob, uravnavanjem krvnega sladkorja in ohranjanjem spomina. Najpomembnejša stvar v tem kontekstu pa je občutiti lakoto. Pravzaprav je kljub številnim drugim nalogam grelina v človeškem telesu postal znan kot “hormon lakote”.

Leptin po drugi strani zavira apetit. Shranjuje se v maščobnem tkivu, ki je splošno znano kot telesna maščoba. Ko se sprosti, kroži v krvi in ​​doseže možgane. Ena od nalog leptina je signalizirati možganom, da po jedi ustvarijo občutek sitosti.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *